Střípek z české realitní krize
Štítky:
reality | nemovitosti | krize | restaurace | podnikání
Včera jsme přinesli zprávu o tom, jak developeři „vyrábějí“ další ležáky v podobě dalších a dalších neprodaných a možná i neprodejných nových bytů. Ale ono jde i o něco jiného. Dovolte mi, abych vám zprostředkoval zkušenost mých přátel. Říkejme jim třeba – „originálně“ - Novákovi.
Pan Novák je šéfkuchař s dlouholetou praxí v nejlepších hotelích. Paní Nováková je zase zkušená účetní. Mají dospělou dceru, která je provdaná a žije v zahraničí. Oba jsou ve středním věku, byt mají splacený, něco si našetřili. Říkáte si, že takoví lidé by si mohli otevřít vlastní restauraci? Je to napadlo také. A tak se i stalo.
Společně se společníkem, kterému dříve trochu pomáhali s jeho již druhou restaurací, otevřeli pizzerii v jedné z nových pražských čtvrtí. Protože chtěli mít špičkové vybavení, které jim dlouho vydrží a chtěli splnit všechny možné předpisy, investice do restaurace dosáhly 4 milionů korun.
Zpočátku měli úspěch. Hned první den byla tržba 30 000. Restaurace se stala oblíbeným podnikem. Konec konců, vařili tam rozhodně dobře a poblíž nebyla žádná velká konkurence. Majitel prostoru jim jej totiž pronajímal proto, aby měl kam chodit na jídlo. Pan Novák odhadoval návratnost investice na 14 měsíců. To znělo báječně. I když je v tom zahrnuta práce majitelů, tak přece jenom by šlo o roční výnos zhruba 85%!
Po třech měsících však klesla návštěvnost. Dokonce tak, že občas museli restauraci dotovat ze svého. Nájem tohoto docela velkého prostoru i s dalšími poplatky činil více než 100 tisíc měsíčně. Naštěstí s úderem března začali lidé zase chodit. Vše šlo dobře až do konce června. Pak jako když utne. Hosté skoro nechodili a nelepšilo se to.
Novákovi přemýšleli a zjišťovali, proč se to stalo. Pak na to přišli. V té nové čtvrti jasně dominují byty na pronájem a nájemníci už nebyli schopni nájem utáhnout. A tak se na začátku léta hromadně odstěhovali. Když teď po setmění vykouknou Novákovi ven z restaurace, vidí jenom velmi málo rozsvícených oken.
V rámci úsporných opatření musela paní Nováková opustit místo účetní a věnovat se plně restauraci. Co si budeme povídat, i když se Novákovi hodně snažili vybírat personál tak, aby je moc neokrádal, stejně se jim to nepodařilo.
A tak musí paní Nováková na vše dohlížet osobně a téměř nepřetržitě. Třeba i 14 hodin denně. Pan Novák stále pracuje jako šéfkuchař v hotelu, aby měli stálý příjem. Paní Nováková teď pracuje ve vlastním podniku jako číšnice, myčka nádobí, uklízečka a obecně jako supervizor personálu restaurace. Zhubla a vypadá velmi unaveně. Novákovi se modlí, aby se situace otočila, jinak také mohou přijít o celoživotní úspory.
V naší realitní krizi tedy nejde jen o nové neprodané byty, ale i ty o prázdné nepronajaté. Při minulém sčítání lidu v roce 2001 bylo shledáno 10% pražských bytů jako trvale neobydlených. Jsem zvědav na aktuální čísla.
Hynek Rozkovec, burzovni-noviny.cz, o autorovi
hynek.rozkovec(z)akciecz.cz
Využíváme První CZ reklamní systém pro podnikatele a investory i-marketing.cz.